perjantaina, syyskuuta 29, 2006

Koiran hommia

Aika usein esitetään kysymys "missä Jami sua sitten auttaa?" tai "mitä se osaa?".

Tärkeinhän on siis se (mitä ei-koiraimmeiset eivät välttämättä ymmärrä) että Jami on Koira. Pakottaa isäntänsä liikkeelle ulos kämpästä kelillä kuin kelillä. Ja on myös sellainen otus, jonka saa ja kehtaa ottaa melkeinpä minne vaan. Mutta Jampan merkitystä henkisenä kuntoutus- ja apuvälineenä ei voi liikaa painottaa.

Käytännön puolella Jii sitten jelppii seuraavissa asioissa:

  • noukkii tavaroita. Meikäläisen kyky poimia tavaroita lattialta on aika ajoin pyöreä nolla. Lattialle tiputtelu on sitten jotakuinkin kymppi :)
  • aukoo ovia. Tästähän taitaa olla kuvakin. Ovien aukominenhan vaati tuon narunpätkän, jollaista ei aina tule kuljeteltua mukana. Mutta loistava apu se kuitenkin on kun tuolin kanssa liikkuu.
  • auttaa esim. tuolista toiseen siirtymisissä. Huolestuneille kerrottakoon, että ei, koiraraukka ei tosiaankaan joudu kannattelemaan 85-kiloista isäntäänsä. Siirtymisessä en siis nojaa Jamiin, vaan käytän sitä vastapainona, jottei hanurini vetäisi minua lattialle.
  • auttaa sukat pois jaloista ja esim. takin pois päältä. Nämä toimenpiteet tuppaavat olemaan Jampan suosikkeja. Saa nimittäin sukat kyytiä! Isäntäkin saisi jos ei pitäisi lujaa tuolistaan kiinni :)
Tässä siis tärkeimmät "temput". Ei välttämättä kirjoitettuna nyt niin vaikuttavaa ole, mutta hienointa varmaankin on se tapa, millä nämä asiat hoituvat. Ei siinä tarvitse Jamppaa pahemmin komennella. Sen verran hyvin osaa jo isäntäänsä lukea, että pieni vihjaisu riittää. Yleensä...

Ei kommentteja: